Knowledge Sharing

5 Resipi Pemanis Mulut Tanpa Oven

I don’t have an oven huhu. Bukan taknak beli tapi space dapur yang agak limited tu membuatkan diri ini terpaksa memikir 3-4 kali setiap kali rasa nak beli oven. Mana nak letak oven tuu melainkan kita extend dapur hehehe. Sometimes rasa berkobar-kobar nak baking sebab I just lurveee the smell of fresh baked cakes or cookies. Harumnyaa Ya Allah. Memang rasa bahagia je bau butter ataupun cinnamon ataupun vanilla….haihhh…sebut semua ni pun rasa nak meleleh.

Since kita takde dapur, apa kata kita cuba resipi-resipi non-baked ataupun erti kata lain resipi tak payah pakai oven. I nak fokus pada desert yang sepatutnya kita pakai oven tapi boleh di olah untuk tak payah pakai oven. Dalam entri ini I dah collect 5 resipi khas untuk orang manis seperti I… ihiksss…

Jom kita cuba!

 

1. Siapa yang suka biskut dan cheese, meh le cuba Biskut Cheese ni.

biskut cheese

 

2. No-bake Oreo Cheese Cake is one my favourites! Kalau nak ganti base dengar oreo pun best jugak ni.

Picture credit to the owner
Picture credit to the owner

 

3. No-bake Chocolate Fudge Brownies makes my mouth watery! Nyumss

Picture credit to the blog owner
Picture credit to the blog owner

 

4. Nak cepat? Cuba Cookie Butter Mug Cake. Boleh ganti dengan Nutella if xde cookie butter.

 

5. For guilty pleasure, let’s try this No-bake Strawberry Chocolate Tart…olalaaa

 

Haaa…..best kan? Semuanya manis. Pandai-pandai la kira pengambilan gula ye. Kalau rasa-rasa ada potensi untuk kena diabetes, jangan lupa telan Vivix sesudu sehari. Selamat mencuba 🙂

 

Nota: Sambil menulis ni, Cik Suami yang baik hati sedang panggang ayam untuk dinner. Rasa lapar tengok desert-desert ni sambil bau aroma ayam panggang. Cik Suami saya memang romantic bab-bab masak ni hehehe. Makin montel la I nanti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *