Belajar Mandarin, Knowledge Sharing

Jom Belajar Bahasa Mandarin (Basic Conversation) Bersama Ruqayya Laoshi :) – MARI MENGIRA (Nombor belas-ribu)

 

Ok, in the previous post, we have touched on basic numbers from zero to ten. Today we are going a lil bit advance where we are going to touch numbers from eleven to thousands. Ini sangat bagus ketika membeli belah. Hoyeah! Hehehe…

Jom recall sikit nombor-nombor tu supaya tak juling mata tengok banyak post:

0   ling
1   yi
2   er
3   san
4   si
5   wu
6   liu
7   qi
8   ba
9   jiu
10  shi

 

picture: credit to shutterstock
picture: credit to shutterstock

Nombor belasan

(Tips: selalunya nombor belasan start dengan ‘shi’ yang bermakna sepuluh

11     = 10 + 1
= shi + yi
= shiyi

12      = 10 + 2
= shi + er
= shier

13      = 10 + 3
= shi + san
= shisan

14      = shisi

15      = shiwu
Nombor puluhan

(Tips: berbeza dengan belasan, nombor puluhan pula berakhir dengan ‘shi’ yang juga bermakna sepuluh)

16      = liu + 10
= liu + shi
= liushi

17      = 7 + 10
= qi + shi
= qishi

18      = bashi

19      = jiushi
TETAPI, jika nombor puluhan mempunyai bilangan seperti 25, sebutannya adalah seperti berikut:

25      = 2 + 10 + 5
= er + shi + wu
= ershiwu

67      = 6 + 10 + 7
= liu + shi + qi
= liushiqi
Mimbai ma? (Faham kah?) Boleh kita teruskan?
Nombor ratusan

(Tips: Asasnya ‘bai’ bermakna ratusan)

100 = yibai

200 = erbai (dan juga dikenali sebagai ‘liangbai‘ di mana liang bermakna 2. Selalunya digunakan untuk nombor ratusan ke atas.)

309 = san bai ling jiu (tiga ratus kosong sembilan)

470 = si bai qi shi  (empat ratus tujuh puluh)

555 = wu bai wu shi wu (lima ratus limam puluh lima)

286 = liang bai ba shi liu (dua ratus lapan puluh enam)
Senang je kan? Jom kita teruskan ke nombor ribuan yang sangat best digunakan semasa membeli HANDPHONE. Bargain untuk i-phone 6 pun syok juga ni! Hahahhaa!!
Nombor ribuan

(Tips:’Qian’ bermakna ribu)

1000  = yi qian (satu ribu)

2300 = liang qian san bai (dua ribu tiga ratus)

3850 = san qian ba bai wu shi

4617 = si qian liu bai yi shi qi (empat ribu enam ratus tujuh belas)

8796 = ba qian qi bai jiu shi liu (lapan ribu tujuh ratus sembilan puluh enam)
Perasan tak, semakin banyak nombor tu, semakin berbelit lidah nak menyebut. Sila berlatih untuk menyebut nombor-nombor ini sehingga berjaya! Barulah senang nak tawar menawar semasa nak membeli handphone Iphone6 nanti!

 

pssstt: I am a Shaklee Independent Distributor area Shah Alam dan pos laju bagi seluruh Malaysia. I SANGAT MENGALU-ALU kan if U tawar menawar dengan I menggunakan bahasa Mandarin di atas untuk membeli supplement Shaklee bagi menjaga kesihatan diri. Who knows it may be your rezeki to have a great price (with T&C) from me?? [wink][wink]

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *