Kesihatan badan, Life, Personal

Kisah Apple: Organik kah Apple Yang Kita Makan?

apples

There’s a saying “an apple a day keeps the doctor away”. Ok.. kalau tengok mana tersirat idiom ni, ia bermakna kalau kita jaga kesihatan, Insya Allah takdelah sakit. Bukan tiap-tiap hari nak kena makan apple (but nak makan pun apa salahnya). Sakit itu firtah. Kalau tak sakit langsung tu yang pelik. Robot agaknya.

When Umair was a toddler, he hated apples very-very much. Sampaikan ada satu pertandingan sukan tadika masa dia 4 tahun, dia kena makan apple. Orang lain dah habis makan anda lari ke garisan penamat. Dia menangis sebab taknak makan apple tu. Ofkoz la dia dapat nombor last. In fact dia tak makan langsung apple tu tapi duk menangis kat tengah padang. Hahaha. Memang kelakar lah.

apple gala dan granny smith

Sebut pasal apple ni, ingat tak isu apple tercemar from US yang kena bar kat Malaysia? Both Gala and Granny Smith apples ni ada bakteria and sangat tak sesuai untuk golongan yang imun rendah. Nak dijadikan cerita, apple Gala ni lah abah selalu beli sebab murah dan sedap. Apple Granny Smith ni pulak warna hijau and ramai buat pie or apple juice. So agak glamer la apple ni kat mana-mana market walaupun hakitkatnya orang tak perasan pun apple tu jenis apa. Janji murah dan manis. Hehh….

Recently we brought some apples di Giant Seksyen 9. I chose to be extra careful supaya tak tak terbeli apple jenis tu (in case hypermarket jual jugak walaupun dah kena bar). Umair ni high taste sikit. Dia suka pilih makanan (termasuk barang, baju etc) kalau shopping. So dia nampak apples yang warna merah cantik and dari jauh pun namak juicy. Selalunya apples jenis macam ni kan pricey sikit. So dia ambik 5 biji, masukkan dalam plastic and straight away pergi timbang (nak tunjuk dia dah pandai buat semua ni. bravo!) untuk harga.

apple red

Bila balik rumah, macam biasa I masukkan apples tu dalam peti ais. I am also not a big fan of apples. Tapi memandangkan ‘to keep doctors away’ (hehehe), I kononnya akan berdisiplin untuk makan apples tu. Sebabnya, 1. nak kurangkan berat badan, 2. nak eat clean (konon!). So apabila apples tu berada di dalam peti ais, maka terlupalah kami anak beranak nak makan apples tu selama seminggu lebih. Sehinggalah bila our big family decided to go for picnic in Port Dickson. Maka I godek-godek la peti ais untuk tengok apa makanan yang boleh dibawa.

To cut the story short, kami tak makan pun apple tu masa picnic kat PD. Hehehee.. So, kembalilah apples tu ke Shah Alam. One night, a family came to our house with their baby. I kesian tengok baby 7 bulan tu terliur tengok kat makan. Memandangkan dia gatal gusi, I took one apples from the fridge, cut it and gave a big slice of apple to the baby utk dia hisap and gigit-gigit. Selebihnya I terlupa nak simpan dalam peti ais.

Nak dijadikan cerita, esoknya bila masuk dapur, I terkejut bila nampak apple yang tertinggal atas pantry tu. Nak tambah lagi terkejut, rupa apple tu elok je macam semalam. Sepatutnya apple yang dipotong akan berwarna brownish kan. Kenapa brownish? Baca explanation ni:

When an apple is cut (or bruised), oxygen is introduced into the injured plant tissue. When oxygen is present in cells, polyphenol oxidase (PPO) enzymes in the chloroplasts rapidly oxidize phenolic compounds naturally present in the apple tissues to o-quinones, colorless precursors to brown-colored secondary products. O-quinones then produce the well documented brown color by reacting to form compounds with amino acids or proteins, or they self-assemble to make polymers.

Source: Scientific American

Senang cerita, bila isi apple terdedah pada oxygen, maka apple tu akan berwarna brownish akibat reaction enzyme dalam apple tu sendiri. Tapi apple kami tu elok je macam semalam. So, I mulalah curious. I decided to leave the apple on the table for another day.

apple days 2 and 3

Hari ni adalah hari ke 3 I biarkan apple tu atas meja. Dari segi rupa, sama je macam semalam. Takde brownish sangat. Apple tu kecut sikit kat tepi sebab air dalam apple tu kering bila terdedah kat temperature room.

Kalau ikut kebiasaan, selalunya lepas potong apple, I akan rendam apples slices tu dalam air yang bercampur dengan sedikit garam. This is to prevent the apples to become brownish. I dapat petua ni pun tak ingat dari siapa. Rupa-rupanya banyak cara kalau taknak bagi brownish. Cuba baca kat SINI. Ada banyak cara termasuklah rendah dalam air lemon, air bergas dan macam-macam lagi. And cara rendaman tu jugak ada effect bila apples tu akan jadi brownish.  (Ohh yesss… I think this would be a nice experiment to be done with Umair!). Tetiba je kan.

Mesti ada yang tertanya-Tanya apples yang I beli tu jenis apa kan? Frankly speaking, I TAK INGAT. I rasa macam depan dia ada tulis ‘Red’ or maybe it is just my imagination. Tapi bila I google, rupa-rupanya apple pun ada macam-macam jenis (of course la kan!). In fact, ada TERLALU BANYAK jenis apple rupanya. Anyway, I akan highlight apples yang common kat Malaysia. Sila tengok gambar di bawah.

types of apples

Bila I telek apple tu, I rasa apple tu jenis Red Delicious. Dari segi benti and rupa dah nak dekat sama. Oh yea. baru teringat. I ada makan 1 slice before pegi PD and gave the rest to my husband because I didn’t like the taste. Tak manis sangat and keras. And I noticed I memang suka apple Fuji sebab apple ni besar, manis and tak keras sangat. Jaw I ni tak boleh nak makan benda-benda keras. Nanti sakit tengkorak hehehe. And rupa-rupanya lain jenis apple ada lain jenis kegunaan. Woww! This is something new to me! Ohhh makin tak sabar nak ada oven sendiri and bake. Seronoknya!

Apples usage

Ok lah. Kita tengok macamana rupa apple tu esok. If any of you ada facts about jenis apple macam ni tak brownish, please tell me. Tapi I suspect apple ni dah dicucuk or tercemar dengan bahan kimia. That’s why timbulnya isu GMO yang bermakna banyak dah buah-buahan dan sayur-sayuran dah diubah genetiknya supaya buah tu nampak cantik. Tak paham? Tengok gambar kat bawah ye!

gmo-apples

Kononnya nak cantik, kurus dan sihat bila makan apple tiap-tiap hari. Tapi lain plak jadinya. Terpaksalah kita makan supplement yang halal, sentiasa selamat, berkesan dan mesra alam ye. Ok bye!

<<UPDATE>>

apple day 4 and 5

Alrite, on day 4, apple ni dah start ada spot brownish (which supposed to be on the same day kalau seharian tak makan. I guess. Surprisingly the flesh (is it the right word?) seems white and eatable. The next morning on day 5, apple tu dah Nampak tak menyelerakan. I feel like throwing it away right now and stop observing. Apple tu sendiri dah nampak kecut and I noticed nyamuk jantan dah mula hinggap and hisap the juice. Maybe sebab tekstur tu dah mula lembut. Oh by the way, nyamuk betina yang hisap darah ye. Haha.

Apa yang I boleh simpulkan, I rasa apple ni memang ada GMO (Genetically Modified Organism) atau dalam istilah bahasa kita – organisma yang diubah genetic. To read more, rujuk SINI dulu. Insya Allah I will write more on that topic. If you have any opinion regarding on this apple issue, please share with me ye. Todalooo!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *