Komputer & IT

Masalah Wifi network Tak Muncul Bila Windows 8 Update

Dah 3 4 hari tak dapat online guna laptop, masalah timbul bila windows automatically update dan lepas tu laptop terus tak dapat connect wifi. Bukan tak dapat connect sebenarnya tapi memang tak ada langsung connections yang dapat di kesan. Nasib baik ada pakcik google. Gogel punye gogel akhirnya jumpa solusinya, and it is actually a wireless driver problem.

 

wifi error my computer

1. Klik the computer icon

 

control panel

2. Klik control panel

 

klik hardware n sound

3. Klik pada hardware and sound

 

device manager

4. Klik pada Device Manager

 

wireless adapter exclamation mark

5. Lihat pada network adapters. Sekiranya wireless driver ada masalah, simbol exclamation mark akan muncul. Simbol yang kaler kuning tu..

 

wireless driver code 52

6. Double click pada Wireless Network Adapter tersebut, pada bahagian General lihat pada Device status;

Windows cannot verify the digital signature for the drivers required for this device. A recent hardware or software change might have installed a file that is signed incorrectly or damaged, or that might be malicious software from an unknown source. (code 52)

 

wifi driver working

7. Klik tab Driver, perhatikan ada lima tab iaitu Driver details, Update Driver, Roll Back driver, Disable dan Uninstall. Klik pada Roll Back Driver.

Selepas Roll Back Driver, cuba restart laptop/PC or tak restart pun tak apa kot. At the time being, my lappy is back to normal, dah boleh detect wifi dah hoyeahh. Cuma Maxis Home Internet je yang masih ngong ngongg… Macam biskut, kejap ada kejap tak ada. Anyway, harap post ni dapat membantu, atleast jimat 80 hengget daripada hantar kedai. Rajin-rajin lah tanya Pakcik Google, macam-macam ada kat dalam tu. Jangan cari benda yang bukan-bukan sudah la yer.

Saya bukan sifu, cuma nak share ilmu..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *