Personal

Pengalaman Sendiri Rawat Rambut Gugur

Last year I had been experiencing this hair loss problem yang sangat dahsyat for quite some months. Setiap kali mandi, lubang bilik air hampir tertutup sebab rambut gugur je. If wish I could show you readers tahap keguguran rambut tu but takut la kira macam dedah aurat. Seriously memang dahsyat sangat sampai tong sampah bilik pun penuh dengan rambut. Bayangkanlah, bila mandi je dah terkumpul segumpal rambut gugur. Tu belum lagi rambut yang tersadai kat bahu lepas mandi. Lepas mandi pun takut nak sikat rambut. Kalau sikat je, Masya Allah, lagi segumpal gugur. Alhamdulillah kepala tak pernah botak. Cuma rambut je nampak makin berkurangan.

 

Rambut gugur I lagi dahsyat dari gambar ni (gambar ehsan google)
Rambut gugur I lagi dahsyat dari gambar ni (gambar ehsan google)

 

I betul-betul rasa tak selesa bila rambut gugur. Rasa stress bila tengok lantai dan karpet rumah banyak rambut gugur. Bila tidur pun satu hal. Bila bangun je mesti ada rambut atas bantal. Haiyooo stress tau. Di mana-mana ada rambut sampai kena ikat rambut ketat sikit bila masak. Kalau ada topi chef tu kan senang sikit hehehee. Masalahnya bila bukak getah rambut tu, Ya Rabbiii….sangatlah menakutkan bila tengok rambut yang terkumpul kat getah rambut tu. Honestly memang rasa geli la. I don’t why. But I find rambut yang tertinggal atas lantai atau terkumpul kat mana-mana sebagai suatu yang menggelikan hahahaa

Ada satu tahap tu, kami pergi klinik bertanyakan hal ni. Siap ambik darah (kebetulan masa tu tak sihat) untuk find out kot-kot ada penyakit. Takut tau. Alhamdulillah result darah cantik. Lega dah satu hal.

Ada yang kata punca rambut gugur ni sebab hormon dan stress. I duk telek gak apa benda yang I mungkin stress sampai I boleh jadi stress sbb tak tahu apa benda yang I nak stress kan. Ok fine. Memang la I stress rambut tu gugur tp takdelah sampai stress melampau. Ada juga yang kata sebab kekurangan protein. So I minum Energising Soy Protein (ESP Shaklee) and somehow it has helped a bit. I also took GLA yang bagus untuk betulkan hormon badan. Ok lah. Kurang sikit kadar keguguran rambut ni but I still need to work on the hair fall. So I try tukar syampoo walaupun ada yang kata tak elok tukar syampoo.

Well for me, who knows your body or skin needs a different kind of syampoo when you start aging…erkkk Mula-mula I start dengan Pantene Hair Loss Control. Aiyoooo…makin berguguran rambut ni. Walaupun rambut rasa semakin lembut, I was not happy with the hair loss yang makin bertambah. Mula-mula u husnuzon (bersangka baik) jugak, tapi after 2 bottles of using it, I called it a quit. Then I cuba sunsilk. No difference. Masih gugur selepas 3 botol. Then I cuba Safi yang brand dah lama kat pasaran tu. Kira ok lah but I dont like the smell (I don’t know why). Last-last I try yang ni pulak…

 

Safi Shayla

 

Taraaaa!!! SAFI SHAYLA!! Mestilah I pilih yang Hair Fall Control kan hehe. Mula-mula pakai tu mcm terkejut jugak. Jarang syampoo tempatan yang wangi sangat. Rasa macam seksi je bau wangi lepas mandi hehe. Anyway, for quite some time, I perasan ada perubahan. Rambut-rambut kat lubang lantai bilik air tak banyak sangat macam dulu. In fact rasa macam berkurangan 90%. Betul tak tipu! Suami pun perasan I dah jarang komplen pasal rambut gugur. I cek jugak lantai rumah, seriously dah tak banyak macam dulu. Takdelah sakit hati nak sapu rambut hari-hari macam dulu. Ya Allah leganya rasa.

Dulu skeptikal sangat bila tengok iklan Safi Shayla kat tv. Ingat ke iklan dia untuk tarik perhatian ladies yang pakai hijab. Hishhh tak baik kan. Owhh yang untuk hair conditioner tu, actually I baru pakai 4 kali. Before this tak pernah nampak. Perhaps it’s still new. Wallahualam. For me yang tak berapa gemor pakai conditioner ni, I rasa conditioner dia ok la. Dulu kena pakai minyak baby (I don’t like olive oil coz it makes my forehead berjerawat) kat rambut lepas mandi. Sekarang dah tak pakai. Rambut pun dah tak mengerbang mana lepas bangun tido. HAHAHAHA!

If you ask me about the price, harga pun reasonable and bergantung pada kedai yang you beli. For the syampoo, it can be from RM9.++ to RM12.++. I beli kat speedmart je. Murah. Cuma RM9.75. As for the conditioner, I bought it at a farmasi for RM7.50. I think the price can be cheaper kalau ada jual kat speedmart (so far tak nampak lagi hair conditioner Safi Shayla jual kat situ).

Owh ada lagi satu product yang I nak try lepas ni. It is called Scalp Refresher or Penyegar Kulit Kepala. Sangat sesuai la bagi mereka yang bertudung hamper setiap masa. I heard orang yang berkelumumur pun suka pakai ni. Nantilah, bila I dah selesa dengan both syampoo and conditioner, I’ll try the scalp refresher after this.

 

Penyegar Kulit Kepala Safi Shayla

 

All in all, for the the first time I tersangat berpuas hatilah dengan Safi Shayla especially untuk yang hair loss control. Hilang segala rungutan rambut gugur yang sudah berabad lamanya semenjak dapat anak ni. Kalau dulu, every 2 days I dah gatal kepala, sekarang ni macam ok lagi lepas hari ke 3. So mudah la kalau I nak travel lepas ni. Takdelah rimas sangat kalau bertudung sepanjang masa, So for those yang ada masalah rambut gugur, maybe you can rawat rambut gugur tu dengan set Safi Shayla Anti Hairfall. Once rambut dah kurang gugur, boleh le kita try Smooth & Manageable or Fresh & Bounce punya jenis hehehee

 

Safi Shayla

 

Last pesanan, selain syampoo, pastikan you kurang stress, jaga pemakanan dan ambil supplement kalau tak sompat nak jaga pemakanan. Jangan lupa juga untuk exercise yea! (uhuk uhuk uhukkk)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *