Cara Baca Geran Tanah

Perkongsian mendalam tentang perbezaan antara Hakmilik Sementara (Qualified Title) dan Hakmilik Akhir (Final Title) yang dikongsikan dalam fb Muhd Aman. Nak tahu sama ada Hakmilik Sementara yang kita beli atau miliki itu telah ada permohonan untuk mendapatkan Geran Akhir (Final Title) oleh juru ukur atau tidak, sila, tengok pada bahagian yang ditulis No. Permohonan Ukur […]

SURAT RAWATAN PERCUMA DI KLINIK DAN HOSPITAL KERAJAAN

Jika anda bukan pekerja kerajaan dan mempunyai anak yang masih bersekolah dan memerlukan rawatan di hospital kerajaan, admin pasti post ini sangat membantu. Ramai ibubapa yang tidak tahu yang kita boleh memohon SURAT RAWATAN PERCUMA dari sekolah untuk rawatan anak di: * Klinik pergigian * Klinik kesihatan * Klinik pakar di hospital. [[ UPDATE 2019 […]

Contoh Surat Perjanjian Sewa Rumah

Haa, bagi anda yang baru sahaja ingin mengorak langkah ke pelaburan hartanah, setiap sewaan WAJIB ada surat perjanjian sewa rumah. “Oh apa gunanya surat perjanjian tu?” Surat perjanjian sewa rumah adalah digunakan untuk memberi perlindungan kepada tuan rumah seperti anda dan juga penyewa rumah sewa tersebut. Kandungan surat perjanjian adalah berbeza mengikut rumah sewa tersebut, […]

10 Tips Cara Pilih dan Beli Durian

green and brown round fruits

TIPS CARA MEMBELI DURIAN Hai sahabat semua, memandangkan sekarang ni musim durian luruh di seluruh negara, saya mahu kongsikan beberapa tips yang berguna cara untuk memilih durian sebelum membeli. Berikut adalah 10 tips untuk memilih durian yang baik dan tidak mengalami kerugian atau ditipu oleh sesetengah penjual yang tidak bertanggungjawab. 1. Bentuk bulat.Durian yang berbentuk […]

10 Tips Bercuti Ke Kundasang

10 TIPS BERCUTI KE KUNDASANG 1.Ambil flight awal Sesiapa yg bercadang terus ke Kundasang disyorkan ambil flight awal ke Kota Kinabalu (sama ada pagi/tengahari/awal petang). Kalau flight sampai KK lewat petang/malam sebaiknya bermalam di KK dulu, keesokan paginya baru gerak ke Kundasang. Sebab apa? 2.Perjalanan 2 jam Perjalanan KK ke Kundasang ambil masa dalam 2 […]

Semakan Keputusan Ujian Kelayakan Tahun Satu (UKS) Sekolah Rendah Agama Intergrasi

Semakan keputusan ujian kelayakan tahun satu (UKS) Sekolah Rendah Agama Intergrasi (SRAI) boleh disemak di laman berikut: https://semakan.jais.gov.my/sr1/home2.php Bagi yang berjaya, sila cetak surat tawaran dan pengesahan tawaran. Hantarkan dokumen tersebut seperti yang dinyatakan di dalam surat. Bagi calon yang tidak berjaya, sila print borang di web semakan hantar ke sekolah yanh dimohon bersama sampul […]

Ujian Saringan Tahun 1 & Program Literasi dan Numerasi (LINUS)

Hi semua! Bagi ibu bapa yang sedang menyiapkan anak untuk kemasukan tahun 1, pasti ada yang tertanya-tanya, “ada lagi ke Program Saringan Literasi dan Numerasi (LINUS) ?” Jawapannya, TIDAK. Admin difahamkan mulai tahun 2019, tiada lagi Program Saringan Literasi dan Numerasi (LINUS) akan dijalankan. Namun begitu, sekolah diberi kuasa untuk menjalankan sendiri ujian diagnostik. Lain […]

Tips Tingkatkan Kesuburan Lelaki

Bagi pasangan yang sudah lama berkahwin, pasti ada yang sedang mengalami ujian sukar untuk mendapatkan zuriat. Ada yang buntu tidak tahu apa yang perlu dilakukan. Nak diluah, mati ibu, nak ditelan mati bapa. Perkara seperti ini ada kalanya menjadi isu sensitif pasangan suami isteri untuk dibincangkan. Takut ada yang berkecil hati. Macam-macam dah cuba buat […]