Knowledge Sharing

Cara Langsaikan Pinjaman Perumahan Lebih Awal

Rupa-rupanya ada cara untuk langsaikan pinjaman perumahan lebih awal. Tips ini diambil oleh fb Hasifah Ryg. Jom kita follow rapat-rapat tips untuk kurangkan interest pembayaran pinjaman perumahan.

“Ok since ramai nak tahu macam mana nak reduce total housing loan, terpaksalah Kak Cip share.

Pertama sekali korang kena install Ez calculator apps.

Macam Kak Cip bagitahu tadi, kalau kita pinjam kat bank RM 300 000, interest rate usually from 4.2-4.7% ikutlah mana awak dapat. Kak Cip bagi tgh2 iaitu 4.4%.

So macam Kak Cip ckp td kalau pinjam RM 300 000, basically kita bayar hampir Rm 600k.

Image may contain: possible text that says 'Ooo Digi 4G 2:14 PM Home Advanced More... Loan Amount 300,000 Calc Interest Rate 4.4 % per year Loan Term 35 Years Months Extra Payment Per Month Reset Calculate Monthly Payment: 1,401.25 Total Payment: 588,525.00 Total Interest: 288,525.00 Annual Payment: 16,815.00 Email Amortization THE FALL COLLECTION SHOP NOW HM'

Baca kat TOTAL PAYMENT TU.

Kita pinjam RM 300k tapi baca BAHAGIAN INTEREST TU, kita bayar kat bank interest saja nak dekat RM 300k.

So Kak Cip harap korang memang tahu pun benda ni masa beli rumah.

So installment RM 1401 sebulankan.

Cuba tgk gambar kedua.

Image may contain: possible text that says 'Digi 4G 2:17 PM Back Amortization Schedule No. Amount Interest Principal Balance 1,401.25 1,100.00 301.25 299,698.75 2 1,401.25 1,098.90 302.35 299,396.40 3 1,401.25 1,097.79 303.46 299,092.93 4 1,401.25 1,096.67 304.58 298,788.36 5 1,401.25 1,095.56 305.69 298,482.66 6 1,401.25 1,094.44 306.81 298,175.85 7 1,401.25 1,093.31 307.94 297,867.91 8 1,401.25 1,092.18 309.07 297,558.84 9 1,401.25 1,091.05 310.20 297,248.64 10 1,401.25 1,089.91 311.34 296,937.30 11 1,401.25 1,088.77 312.48 296,624.82 12 1,401.25 1,087.62 313.63 296,311.20 13 1,401.25 1,086.47 314.78 295,996.42'

Byr sebulan RM 1401 tapi bayar pokok RM 301 saja. RM 1100 tu bayar PAEDAHHH JA KORANG!!

Jangan konfiden byr RM 1400 loan aku nak habis dah. Memang takleer bai.

Ok camne nak kurangkan bayar interest tu?? Macam Kak Cip ni jenis sakit hati sket kalau bayar kat bank buta2. Kak Cip kan org bisnes. Semua benda Kak Cip kira dulu.

Keluarkan sempoa.

Pertama sekali pilih housing loan full flexi atau semi flexi.

Then bayarlah setiap bulan extra RM 50 contohnya.

Kak Cip bagi extra payment sikit saja extra setiap bulan.

Tgk gambar ke 3 ok.

No photo description available.

Kak Cip save dari bayaran interest Rm 26k. Maknanya dari interest dekat 300k td Kak Cip jimat Rm 26k.

Tambah rm 50 saja pun ada make a difference ke??

Cuba tgk berapa awal Kak Cip habis bayar dari plan asal??

32 bulan!!! Dekat 3 tahun habis awal!!

Ok kalau setiap bulan nak extra RM 100??
Tgk gambar 4 plak.

Image may contain: possible text that says 'Ooo Digi 4G 2:20 PM Home Advanced More... Loan Amount 300,000 Calc Interest Rate 4.4 % per year Loan Term 35 Years Months Extra Payment Per Month 100 Reset Calculate Monthly Payment: 1,401.25 Total Payment: 541,222.29 Total Interest: 241,222.29 Annual Payment: 16,815.00 With Additional Payment Interest Saving: 47,302.71 Payoff Earlier By: 59 months Email Amortization THE FALL COLLECTION SHOP NOW HM'

Habis bayar loan awal 6 tahun!!!

Tgk berapa interest savings!!!

Kalau ada duit banyak, masukkan terus dalam akaun housing loan yang kita buka dgn bank. Kita akan kurangkan interest kita byr.

Tetiba nak pakai duit plak???

Boleh withdraw duit kita bayar lebihlaaa..

Untung takk???

So rumah macam mana yg kita nak byr exra ni??

Rumah yg duduk sendiri.

Kalau rumah kita sewakan, tak payah habis awal. Bukannya kita yg bayar pun. Kita pakai OPM iaitu others people money utk byr rumah tukan??

Ok faham tak??

Beli rumah jangan pakai tenyeh saja excited tgk rumah baru. Semua benda kena fikir.

Nasihat Kak Cip tuntutlah ilmu.

Kak Cip belajar dari Kak Ieza Yusof. Korang boleh follow page dia.

Kak Cip belajar dari Pejuang Hartanah Ahyat.
Follow page dia.

Ok 2 org sifu ni selalu buat seminar. Pergilah jangan tak pergi. Nak buat komitmen besar2 ni make sure kita tahu apa yg kita dealing with.

Kak Cip promote ni dpt komisyen ke??
Tak pun. Kak Cip share saja Kak Cip belajar dari mana.

Dah belajar lepas tu langsung tak puji cikgu, kesian cikgu ajar kita.

Walaupun kita bayar ilmu tu tapi ada org kita nak bayar RM 10 000 pun kalau dia tak mau ajar dia tak maulah. Drg jutawan hartanah kot.

Ok install ez calculator k.

Saya bukan cikgu hartanah. Saya murid hartanah”

So macamana? Banyak tak yang kita dah jimat? Yang penting, mesti download apps Financial Calculators dari Play Store untuk memudahkan perkiraan.

Selain Hazifah Ryg, Ieza Yusof juga ada menyediakan video di fb cara lain untuk kurangkan pinjaman perumahan. Tips ini juga mudah di ikut.

Sebarang komen dan pandangan amat kami hargai