Jom Belajar Bahasa Mandarin (Basic Conversation) Bersama Ruqayya Laoshi :) – MARI MENGIRA (Nombor belas-ribu)

belajar mandarin

  Ok, in the previous post, we have touched on basic numbers from zero to ten. Today we are going a lil bit advance where we are going to touch numbers from eleven to thousands. Ini sangat bagus ketika membeli belah. Hoyeah! Hehehe… Jom recall sikit nombor-nombor tu supaya tak juling mata tengok banyak post: […]

Jom Belajar Bahasa Mandarin (Basic Conversation) Bersama Ruqayya Laoshi :) – MARI MENGIRA (Nombor 0 – 10)

mandarin nombor

  Sebelum kita mula mengira, apa kata kita nyanyi sikit. Kena nyanyi ala-ala lagu tadika sikit barulah syiokk hehehee Yi er san si wu liu qi (1 2 3 4 5 6) Wo de pengyou zai nali? (Saya punya kawan di mana?) Zai zheli? Zai zheli? (Di sini. Di sini.) Wo de pengyou zai zheli. (Saya […]

Jom Belajar Bahasa Mandarin (Basic Conversation) Bersama Ruqayya Laoshi :) – SIAPA DIA?

belajar basic mandarin

  Ta shi shui? ( Dia ialah siapa? @ Siapa dia? ) Kadang-kadang kita rasa nak menyibuk nak tau seseorang itu siapa kan. Tapi nak tanya directly macam tak sopan pula. Apa kata kita guna Bahasa Mandarin untuk cover diri! Kikikkiii…! Jom kenal perkataan-perkataan berikut:   shi = ialah shui = siapa shide = ya […]

Jom Belajar Bahasa Mandarin (Basic Conversation) Bersama Ruqayya Laoshi :) – CARA BERKENALAN

belajar basic mandarin

Alrite, kadang-kadang teringin nak berkawan dengan bangsa Cina menggunakan Bahasa asas Mandarin bukan? Perlu diingatkan yang bangsa Cina di Malaysia pun ada macam-macam dialek/bahasa (sila betulkan saya!) Contohnya Mandarin, Kantonis, Tionghua dan sebagainya. Jom kita belajar bagaimana hendak berkenalan dengan seseorang. Jiao=dipanggil dengan Shenme=kata tanya ‘apa’ Mingzi=nama Zhe=ini Shi=ialah De=punya Ne=partikal ‘pula’ Zai=berada di sesuatu […]

Jom Belajar Bahasa Mandarin (Basic Conversation) Bersama Ruqayya Laoshi :)

Hao jiu bu jian! Ni hao ma? (Sudah lama tidak berjumpa! Awak apa khabar?)   Sebelum kita teruskan pembelajaran (cewahhh macam dalam tv pulak1) , marilah kita mengenali perkataan-perkataan berikut: hao=baik hen=sangat mang=sibuk bu=tidak ma=partikel soal ‘kah’ hai hao=bolehlah xiexie=terima kasih   Jom kita lihat macamana nak guna dalam komunikasi seharian! A: Umair xiansheng, ni […]

Jom Belajar Bahasa Mandarin (Basic Conversation) Bersama Ruqayya Laoshi :) – Pengenalan

belajar basic mandarin pengenalan

 Ni hao! Wo jiao Ruqayya! (Salam sejahtera! Saya dipanggil Ruqayya) Hahaha! I know it’s weird. I think I’m going to share with you how to speak basic Mandarin. I’m sorry I’m going to code switch Bahasa Melayu + English + Mandarin as I planned it to be more informal. I hope you don’t mind with […]