Category Archives: Knowledge Sharing

  • TIPS Shopping Online

    Posted on August 23, 2016 by Ruqayya Khalid in Knowledge Sharing, Personal.

    Mungkin ada di antara kita yang masih ragu-ragu shopping di Lazada. Mungkin sebab pengalaman-pengalaman berbisa menyebabkan kita fikir empat lima kali untuk shopping online. Sebenarnya saya pun pernah macam tu. Akibat pernah di tipu dan kerugian RM700 membeli barang online, saya jadi skeptikal dengan peniaga online. In fact, sampai sekarang ada peniaga yang tidak jujur masih berleluasa terutamanya […]

    Continue Reading...
    No Comments.
  • 10 Barang Menarik di LAZADA

    Posted on May 18, 2016 by Ruqayya Khalid in Knowledge Sharing.

    Kalau you perasan, kat Malaysia ni kita dah boleh shopping online. In fact, barang-barang keperluan macam diapers, pads, handbags, alat-alat elektronik pun kita dah boleh beli online. Kalau di US, rata-rata penduduk kat situ suka shopping memalui Amazon. Sikit-sikit Amazon. Tapi takkan lah kita nak shopping dari Amazon jugak sebab currency berbeza. Lainlah kalau you […]

    Continue Reading...
    No Comments.
  • Nak belajar GRAMMAR dengan saya?

    Posted on May 11, 2016 by Ruqayya Khalid in Knowledge Sharing.

    Hello peeps! I’m thinking of conducting grammar classes with a maximum of 4 students per session. I ada pengalaman mengajar basic grammar kepada pelajar2 IPTA dan I rasa it’s a waste if I don’t share it with other people. 8 years of teaching experience and now I am a WAHM (working at-home mom). Honestly, I don’t have […]

    Post Tagged with
    Continue Reading...
    2 Comments.
  • 13 Resipi Bunga Kobis (Cauliflower) Untuk Diet

    Posted on April 16, 2016 by Ruqayya Khalid in Knowledge Sharing, Video.

    Tahun 2018 sedang menyaksikan yang ramai sedang berdiet untuk mendapatkan bentuk badan yang ideal. Ada yang mengamalkan low calorie diet, diet mengikut jenis darah, vegetarian diet, atkins diet dan tak kurang juga yang mengamalkan yo-yo diet! Untuk berdiet, anda memerlukan ilmu untuk mengenalpasti bagaimana badan anda berfungsi untuk mendapatkan bentuk badan idaman anda. Dalam banyak-banyak […]

    Continue Reading...
    4 Comments.
  • 3 Langkah Mudah Langsaikan Hutan PTPTN Guna Akaun 2 KWSP

    Posted on April 8, 2016 by Ruqayya Khalid in Knowledge Sharing.

    Actually I tak pernah ambil PTPTN. Thanx to abah sebab dah banyak berkorban demi untuk masa depan anak-anak. Kadang-kadang rasa malu yang  teramat sebab tak tahu macamana nak balas jasa abah. Bila kita diberi hadiah, dia menolak. Kalau kita hulur duit, dia suruh simpan. Tapi bila kita bagi kek coklat, dia boleh mengadap sorang diri hahahaha! Bagi banyak-banyak […]

    Continue Reading...
    9 Comments.
  • [[ UPDATE 2019 ]] 38 Sample Barangan Yang Anda Boleh Dapat Secara PERCUMA !

    Posted on April 6, 2016 by Ruqayya Khalid in Knowledge Sharing, Personal.

    Siapa kat sini sukakan sample percuma? Mesti suka kan? Dah la percuma, lepas tu terus hantar ke rumah. Siapa yang tak nak, kan? One thing I like pasal dapat sampel percuma ni ialah kita boleh test samada produk tu sesuai dengan kita ke tak. Contohnyalah, masa anak I umur setahun lebih, I try bagi dia […]

    Continue Reading...
    387 Comments.
  • Mandarin Song: Ni Bu Zhi Dao De Shi (Cover by Najwa Latif)

    Posted on February 22, 2016 by Ruqayya Khalid in Belajar Mandarin, Knowledge Sharing, Video.

    Ni hao! Guys…I found a song sang by Najwa Latif. I’m not a fan of her but I find the way she sings the song can help us to learn on the Mandarin pronunciation. To be frank, I don’t understand all the lyrics but Insya Allah I’m going to find out the meaning of words that […]

    Continue Reading...
    No Comments.
  • Jom Belajar Grammar

    Posted on November 30, 2015 by Ruqayya Khalid in Knowledge Sharing.

    Percayakah anda bahawa saya dulu seorang Pensyarah dan Guru Bahasa? Sukar dipercayai bukan? Hihihi… Saya menggunakan website ini untuk menjadi diri saya sendiri dari menggunakan ayat-ayat ilmiah apabila berkomunikasi di alam maya. Malah ketika saya sedang menulis artikel ini, saya sendiri berasa agak kekok kerana saya lebih selesa ‘code-switch’ yang sudah sebati dengan diri saya. Baiklah. Tolong […]

    Post Tagged with ,
    Continue Reading...
    1 Comment.