Healing Crisis Produk Shaklee – Apa yang perlu anda fahami

Pernahkan anda mula berasa tidak sihat ketika mengambil supplement? Saya pasti, anda yang mula berasa sakit kepala, mual-mual, naik jerawat dan yang paling ketara untuk pesakit batu karang ialah apabila batu karang tu rasa macam nak terkeluar. Inilah dinamakan krisis penyembuhan atau healing crisis.

healing crisis

Healing crisis ini mula terjadi bila badan kita yang berasid mula mengambil supplement. Secara amnya, kebanyakan supplement adalah berbentuk alkali di mana ia sangat penting untuk kesihatan tubuh badan yang baik. Healing crisis terjadi apabila simpmtomnya seperti kita sakit tetapi sebenarnya ia adalah tindakbalas tubuh badan kita apabila menerima zat supplement setelah sekian lama badan kita berasid.

Mari saya bagi contoh analogy yang mudah. Saya gelarkan anology ini sebagai ‘anology mesin basuh’.

Katakanlah anda mempunyai pakaian yang kotor. Adakah anda selesa untuk menggunakan pakaian tersebut berulang-ulang? Mesti perlu basuh bukan? Maka anda perlukan air dan sabun untuk mencuci pakaian tersebut. Ok, mari kita letak semua pakaian tersebut ke dalam mesin basuh dan tuangkan sabun cuci kain kegemaran anda. Biarkan mesin itu menajalankan kerja pembasuhannya. Kemudian, mari kita perhatikan air basuhan pertama yang keluar dari mesin tersebut. Adakah air itu jernih? Pasti kotor bukan? Ada masanya warna hitam walaupun pakaian kita bukan berwarna hitam pun. Jika kita membiarkan mesin basuh jalan secara otomatik, ada lagi 2 basuhan air yang akan keluar dan anda akan dapati bahawa air basuhan yang ke 2 sudah kurang kotor dan yang ke 3 sudah bersih. Hasilnya? Anda akan dapat kain yang bersih selepas mesin basuh itu selesai.

healing crisis washing machine

Apakah kaitan mesin basuh dengan healing crisis?

Sama juga macam badan kita. Cuba anda bayangkan diri anda kain kotor yang berada dalam mesin basuhan tersebut. Anda rasa tidak selesa dan sering tidak sihat. Ini bermakna badan anda penuh dengan asid dan toksin. So, apa yang anda perlu buat? Langkah yang terbaik adalah jaga pemakanan, minum air banyak-banyak dan exercise. Masalahnya anda tiada masa untuk jaga semua tu. Maka option yang ke 2 adalah sama seperti sabun dan air; anda perlukan supplement dan air. Maka apabila anda menelan supplement tersebut, adakah anda terus sihat? Sama seperti kain tersebut, badan anda perlu mengeluarkan toksin-toksin tersebut dan ketika inilah healing crisis berlaku. Badan anda mula mengeluarkan kekotoran sepert air basuhan pertama mesin basuh tersebut. Simptom-simptom healing crisis seperti pengeluaran jerawat yang teramat banyak, migraine, lesu dan sebagainya mula berlaku. Ada yang loya, muntah dan lesu. Ketika ini anda mula merasakan yang supplement hanya memburukkan keadaan badan daripada merawat.

Suka saya nyatakan, saya pun pernah mengalami healing crisis ini. Jerawat keluar teramat banyak sampai saya mula hilang keyakinan diri. Namun begitu, tahukan anda, sama seperti mesin basuh, anda perlukan air untuk mengeluarkan toksin-toksin tersebut. Janganlah hanya kerana healing crisis, anda mula berputus asa dan menyalahkan supplement tersebut. Nasihat saya, minum air banyak-banyak untuk menyahkan toksin tersebut. Berapa banyak kena minum, eloklah 1 liter untuk setiap 20kg badan anda. So, saya assume dalam 3 liter macam tu memandangkan average berat badan kita 40-65kg. Biarkan toksin tersebut terus keluar dari badan anda dan jangan putus asa. Ia akan mengambil sedikit masa sebab badan kita memerlukan 1 minggu hingga 6 bulan untuk proses pembuang toksin.

Healing crisis menandakan proses detox tubuh badan kita sedang berlaku.

Jika anda tidak mampu mengahadapi crisis healing tersebut, teruskan minum air banyak-banyak dan kurangkan dos supplement tersebut. Anda boleh kurangkan separuh dos atau selangkan hari pengambilan supplement tersebut. Jangan terus berhenti makan supplement itu. Bersabarlah dan sentiasa positif untuk menghasilkan hasil yang terbaik. Teruskan berdoa. Namun begitu, jika anda dapati bahawa badan anda tiba-tiba alergic dengan bahan tertentu, sila berjumpa doktor anda untuk mendapatkan nasihat. Ada masanya kita tak tahu kita alergic dengan apa.

Saya juga nak kongsikan pengalaman seorang rakan kepada rakan yang mengalami barah payu dara yang turut mengalami healing crisis. Puan Ayu (bukan nama sebenar)terkejut apabila dikhabarkan mempunyai kanser tahap 2. Beliau mengambil keputusan untuk menjaga pemakanannya, minum air banyak-banyak, ambik supplement dan makanan beralkali untuk menyahkan toksin tersebut. Mengikut pengalman pesakit kanser, salah satu punca kanser terjadi adalah kerana stress dan toksin yang terlapu tinggi dalam badan. Selain menjaga pemakanan, Puan Ayu juga mula bergiat aktif dalam berbasikal. Baginya ini sajalah satu-satunya aktiviti beriadah yang sudah lama beliau ingin lakukan. Menurut kawan saya, aktiviti berbasikal bukanlah seperti yang kita sangkakan. Saya sendiri pernah mencuba dan Masya Allah, memang memenatkan. Sampai rasa nak muntah sebab oksigen-oksigen mula bergerak ke seluruh badan dengan lancar. Ok, back to Puan Ayu, kerana setermination yang tinggi untuk sihat, Puan Ayu gagahkan diri untuk berbasikal untuk mengeluarkan peluh dan toksin-toksin yang tersimpan. Tapi tahukah anda, peluh yang keluar dari badannya berbau BUSUK. Sampaikan rakan-rakan berbasikalnya yang lain pun terkejut dengan bau peluh Puan Ayu. Mereka percaya yang peluh yang keluar dari badan Puan Ayu adalah disebabkan toksin kanser yang berada di dalam badan. Saya percaya, ini jugalah antara healing crisis yang Puan Ayu perlu lalui demi memastikan beliau kembali pulih.

Ketika rakan kami menceritakan hal ini, saya ada juga bertanya tentang keadaan Puan Ayu. Ketika itu, dikhabarkan Puan Ayu nampak makin sihat. Saya doakan Puan Ayu akan terus sihat dan melawan kanser tersebut.

So, jangan risau kalau anda mengalami healing crisis. Sedangkan saya mengambil healing crisis selama 3 bulan ketika mengambil vitamin C. Mula-mula menyampah juga tapi akhirnya nampak hasilnya.

Cubalah supplement Shaklee hari ini. Boleh hubungi saya di 013-3887507 atau lakukan pembelian sendiri di SINI atau terus saja klik pada gambar di bawah.

Shopping shaklee online

Shopping shaklee online

-Ruqayya Khalid-

Sebarang komen dan pandangan amat kami hargai