• Jom Belajar Bahasa Mandarin (Basic Conversation) Bersama Ruqayya Laoshi :) – MARI MENGIRA (Nombor belas-ribu)

     

    Ok, in the previous post, we have touched on basic numbers from zero to ten. Today we are going a lil bit advance where we are going to touch numbers from eleven to thousands. Ini sangat bagus ketika membeli belah. Hoyeah! Hehehe…

    Jom recall sikit nombor-nombor tu supaya tak juling mata tengok banyak post:

    0   ling
    1   yi
    2   er
    3   san
    4   si
    5   wu
    6   liu
    7   qi
    8   ba
    9   jiu
    10  shi

     

    picture: credit to shutterstock

    picture: credit to shutterstock

    Nombor belasan

    (Tips: selalunya nombor belasan start dengan ‘shi’ yang bermakna sepuluh

    11     = 10 + 1
    = shi + yi
    = shiyi

    12      = 10 + 2
    = shi + er
    = shier

    13      = 10 + 3
    = shi + san
    = shisan

    14      = shisi

    15      = shiwu
    Nombor puluhan

    (Tips: berbeza dengan belasan, nombor puluhan pula berakhir dengan ‘shi’ yang juga bermakna sepuluh)

    16      = liu + 10
    = liu + shi
    = liushi

    17      = 7 + 10
    = qi + shi
    = qishi

    18      = bashi

    19      = jiushi
    TETAPI, jika nombor puluhan mempunyai bilangan seperti 25, sebutannya adalah seperti berikut:

    25      = 2 + 10 + 5
    = er + shi + wu
    = ershiwu

    67      = 6 + 10 + 7
    = liu + shi + qi
    = liushiqi
    Mimbai ma? (Faham kah?) Boleh kita teruskan?
    Nombor ratusan

    (Tips: Asasnya ‘bai’ bermakna ratusan)

    100 = yibai

    200 = erbai (dan juga dikenali sebagai ‘liangbai‘ di mana liang bermakna 2. Selalunya digunakan untuk nombor ratusan ke atas.)

    309 = san bai ling jiu (tiga ratus kosong sembilan)

    470 = si bai qi shi  (empat ratus tujuh puluh)

    555 = wu bai wu shi wu (lima ratus limam puluh lima)

    286 = liang bai ba shi liu (dua ratus lapan puluh enam)
    Senang je kan? Jom kita teruskan ke nombor ribuan yang sangat best digunakan semasa membeli HANDPHONE. Bargain untuk i-phone 6 pun syok juga ni! Hahahhaa!!
    Nombor ribuan

    (Tips:’Qian’ bermakna ribu)

    1000  = yi qian (satu ribu)

    2300 = liang qian san bai (dua ribu tiga ratus)

    3850 = san qian ba bai wu shi

    4617 = si qian liu bai yi shi qi (empat ribu enam ratus tujuh belas)

    8796 = ba qian qi bai jiu shi liu (lapan ribu tujuh ratus sembilan puluh enam)
    Perasan tak, semakin banyak nombor tu, semakin berbelit lidah nak menyebut. Sila berlatih untuk menyebut nombor-nombor ini sehingga berjaya! Barulah senang nak tawar menawar semasa nak membeli handphone Iphone6 nanti!

     

    pssstt: I am a Shaklee Independent Distributor area Shah Alam dan pos laju bagi seluruh Malaysia. I SANGAT MENGALU-ALU kan if U tawar menawar dengan I menggunakan bahasa Mandarin di atas untuk membeli supplement Shaklee bagi menjaga kesihatan diri. Who knows it may be your rezeki to have a great price (with T&C) from me?? [wink][wink]

     

     

    Post Tagged with

Sebarang komen dan pandangan amat kami hargai