• Kefakiran Membawa Kepada Kekufuran

    Memang benar terhadap hadith Rasulullah SAW yang membawa maksud yang demikian. Hadith Rasulullah dari hadith Hajjaj bin Farafisah dari Yazid al-Ruqashy dari Anas bin Malik r.a. yang bermaksud: “Maka sesungguhnya kefakiran itu hampir-hampir mengundang kekufuran”.

    Harga petrol, elektrik, tol belum pun naik lagi tapi harga makanan, keperluan rumah sudah terasa-rasa mahalnya. Pagi tadi saya dan suami menyaksikan seorang lelaki yang keluh kesah di luar sebuah restoran di Seksyen 17, Shah Alam. Apa entah yang dicarinya. Akhirnya dia berhenti sebelah restoran tersebut, memanggil salah seorang pekerja wanita di situ dan menyorok di tepi kedai. Kumat kumat mulutnya sungguh jelas beserta dengan gerak-geri tangannya:
    “PINJAM TIGA RATUS” katanya kepada wanita tersebut sambil mengangkat tiga jari tangan kanannya. Mukanya pula nampak begitu terdesak. Selepas itu kami pun beredar. Tak sanggup kami berada di situ lama-lama.Tak dapat dinafikan, saya pun jadi takut dengan orang asing sekeliling saya. Kerana saya pun pernah mengalami keadaan tersebut semasa saya masih lagi bergelar pelajar. Mujur SATU RINGGIT sahaja yang diminta tapi cara dipinta sungguh menakutkan.

    Ramai yang tertekan dengan faktor kewangan terhimpit. Kami tak tahu anda bagaimana. Namun begitu, Alhamdulillah, setelah terlibat dengan bisnes Shaklee, sekurang-kurangnya ia dapat membantu kewangan kami sekeluarga. Kami tak perlu cari orang pun. Orang yang cari kami. Kami boleh membimbing anda jika anda sudah bersedia.

    Sekarang ni banyak post rungutan harga minyak, gula, elektrik, tambang bas sekolah dan tol naik 15 hari lagi. Yelah..lagi 2 minggu kan masuk tahun 2014. Takkan nak pasrah je kot? Kita kena lakukan sesuatu.Alhamdulillah sejak bulan lepas bonus masuk. Yang seronoknya bonus tu naik tiap-tiap bulan. Tak payah nak lari sini sana buat side income. Insya Allah target awal tahun depan untuk dapat bonus 4 angka. Kita tak boleh mengeluh, meh la usaha sesuatu.Ingat, Nabi SAW pun pernah bersabda, 9/10 rezeki datang dari perniagaan.

    Come and grow with us.

    Whatsapp 0133887507

    feeling grateful.

Sebarang komen dan pandangan amat kami hargai