• Koleksi Soalan Latihan SRAI

    Saya ada menerima email khasnya dari para-para ibu yang bertanyakan mengenai contoh latihan soalan UKS SRAI. Dukacita diamklumkan bahawa saya tidak menyimpan sebarang copy. Malah, saya tak berani nak scan dan upload di internet untuk menghormati hak cipta para penulis yang membuat soalan tu. Tapi apa yang saya boleh bantu ialah dengan merekemenkan buku-buku latihan yang saya rasa sesuai untuk anak-anak membuat latihan sebelum UKS nanti. Insya Allah, jika diberi kelapangan, saya sendiri akan menyediakan latihan untuk ibu bapa berikan kepada anak-anak.

    buku panduan srai

    Antara koleksi buku-buku yag saya sangat rekemen ialah:

    Pakej Prasekolah 6 Tahun (9 Item)

    • Satu Buku Bahasa Melayu Aktiviti Prasekolah 6 Tahun
    • Satu Buku Bahasa Melayu Latih Tubi Prasekolah 6 Tahun
    • Satu Buku English Preschool Activity 6 Years
    • Satu Buku English Preschool Workbook 6 Years
    • Satu Buku Awal Matematik Aktiviti Prasekolah 6 Tahun
    • Satu Buku Awal Matematik Latih Tubi Prasekolah 6 Tahun
    • Satu Buku Awal Sains Aktiviti Prasekolah 6 Tahun
    • Satu Buku Awal Sains Latih Tubi Prasekolah 6 Tahun
    • Satu Buku Let’s Color & Read Book 3

    Untuk pembelian, KLIK DI SINI.

    Pakej Prasekolah Diniah 6 Tahun (5 Item)

    Untuk pembelian, KLIK DI SINI.

    Saya sangat yakin jika anak-anak membuat latihan ini, Insya Allah mereka mampu menjawab UKS tu nanti. Biasakan anak dengan membaca arahan supaya mereka faham apa yang mereka perlu lakukan.

    Bagi Bahasa Arab, ibu bapa boleh memdedahkan anak kepada topik-topik berikut:
    1. Nama anggota badan: mata hidung, mulut, telinga, tangan, kaki etc
    2. Nama haiwan: kucing, kuda, anjing, ayam, itik, monyet etc
    3. Barang perkakas sekolah: pensil, pemadam, buku, pembaris, pemadan, sharpener etc
    4. Pakaian: baju, seluar, tali pinggang etc
    5. Nombor
    6. Barang bilik darjah: kerusi, meja, papan hitam etc
    7. Warna

    Soalannya tidaklah sesukar mana. Lebih kepada menguji tahap pemahaman kepada arahan yang diberikan. Saya percaya anak-anak boleh menjawab ujian UKS ni jika mereka dapat menguasi pemahaman arahan bertulis.

    Untuk soalan-soalan lisan, ibu boleh bolehlah membuat latihan membaca dan menghafal surah-surah lazim. Pastikan anak-anak juga mampu membaca tulisan jawi.

    P/s: Saya sedang menyediakan koleksi latihan yang seakan-akan dengan koleksi soalan latihan SRAI. Baru siap Bahasa Malaysia. Subjek seperti Matematik, Sains dan Bahasa Inggeris juga akan menyusul. Cuma Bahasa Arab dan Jawi je saya tak tahu nak buat macamana sebab kurang arif macamana nak dapatkan huruf-huruf jawi dan tak reti Bahasa Arab hihii (malu kejappp). Jika ada yang tahu menggunakan tulisan Bahasa Arab, saya senang hati untuk menerima pandangan anda. Jika berminat untuk mendapatkan koleksi latihan ini, boleh tinggalkan email anda di [email protected] dan saya akan kongsikan bila set soalan ini telah siap. Khas untuk pembaca supplementmama.com 🙂

    UPDATE TERKINI!

    Alhamdulillah sebahagian besar koleksi soalan latihan ini sudah tersedia. Ia merangkumi subjek

    Bahasa Melayu
    Matematik
    Bahasa Inggeris
    Sains

    Nasihat saya, jangan bergantung sangat pada koleksi latihan ini. Dapatkan juga buku-buku latihan yang lain untuk anak menguasai kemahiran menjawab soalan.

    Jika ada yang berminat untuk mendapatkan koleksi ini, bolehlah e-mail ke [email protected]. Saya masih dalam proses untuk mewujudkan latihan Bahasa Jawi dan Bahasa Arab. Dek kerana tiada pengalaman dengan font Jawi dan Bahasa Arab, menggagau juga bila nak taip tu.

    Nota kaki:

    Sebaik-baiknya hantar email kepada alamat email yang tertera di atas jika tuan/puan perlukan koleksi email secepat mungkin kerana bagi yang memohon melalui komen post ini mengambil masa yang lebih lama. Terima kasih!

    Related post


90 Responsesso far.

  1. Defniza says:

    Assalamualaikum wbt….
    puan, boleh emailkn sy koleksi soalan?

    Terima kasih banyak ye puan..hanya Allah yg dapat membalas jasa puan…

  2. Liza says:

    Assalamualaikum…
    Mohon puan emailkan sy soalan latihan jugak…
    Terima kasih.. Smoga Allah murahkan rezeki puan..

  3. Linda says:

    assalamualaikum puan..boleh puan emailkan koleksi soalan tersebut? terima kasih puan..hanya Allah yang dapat membalas jasa puan..inshaAllah aminn

  4. Fiza says:

    Assalamualaikum wbt….
    puan, boleh emailkn sy koleksi soalan?

    Terima kasih banyak ye puan..hanya Allah yg dapat membalas jasa puan…

  5. Munirah Ismail says:

    Assalammualaikum.
    Boleh puan emelkan koleksi latihan.

  6. nuraini says:

    Assalammualaikum
    Mohon Puan emailkan koleksi latihan. TQ

  7. SALINA says:

    salam boleh email kepada saya

  8. norhafizah says:

    mohon puan emelkan koleksi soalan..terima kasih

  9. nik fadzillah says:

    askum puan,
    boleh emailkan kepada saya…terima kasih

  10. ain says:

    salam blh email pada saya koleksi latihan..t.kasih

  11. HAZRA says:

    ASSALAM..BOLEH TAK EMAIL KPD SAYA JUGA..TERIMA KASIH BYK2

  12. Zakiah says:

    Aslm, terima kasih atas perkongsian. Mohon emailkan koleksi soalan pada saya. Terima kasih

  13. Pn. Syaz says:

    Boleh puan emailkan koleksi latihan?Terima Kasih.

  14. Nurhafiza says:

    Assalamualaikum..Bole x Puan emailkan koleksi latihan pd sy?
    Terima kasih Puan 🙂

  15. farhan says:

    slm puan. Mohon puan hantarkan kepada saya .thank so much in advance.

  16. HAFIZAH BT ABDUL MAJEED says:

    Assalamualaikum puan.
    Minta jasa baik puan untuk email kpd saya koleksi latihan tersebut.
    Jazakillahu khair.

  17. Nurulhana says:

    Assalamualaikum. Boleh emailkan kpd saya. Terima kasih puan. Semoga puan dilimpahkan rezeki.

  18. Nor Azizah Baharuddin says:

    Salam, mohon emailkan saya koleksi latihan..terima kasih

  19. Zairul Hida Hamdan says:

    Assalamulaikum puan. mohon puan emailkan koleksi latihan.terima kasih.

  20. Fatihah says:

    Assalamualaikum wbt…
    puan, boleh emailkan sy koleksi soalan?

    Berapa lama puan mempersiapkan anak2 puan untuk hadapi UKS ni.

    Terima Kasih.

  21. suriati abd kadir says:

    salam..
    boleh email kepada saya..

    terima kasih

  22. Sheila Hassim says:

    Assalamualaikum..puan,mohon emelkan soalan latihan..terima kasih

  23. maszmokhtar says:

    assalam. boleh puan email kan koleksi latihan? Terima Kasih

  24. KHUZAIMAH BINTI ABDUL WAHAB says:

    Assalam. boleh puan email kan koleksi latihan? Terima Kasih

  25. Faridah says:

    Salam luan..boleh emaikan contoh soalan tersebut..

  26. LIBi YANA BINTI RAMLI says:

    assalam puan, minta emelkan koleksi soalan latihan.. tqvm

  27. Syikin says:

    Mohon puan email kan koleksi latihan

  28. Nurul Ain Maizan says:

    As salam puan, mohon email koleksi latihan, terima kasih

  29. Norizam Bin Ahmad says:

    Assalam mohon Pn emailkan koleksi latihan..

  30. nur jannah says:

    assalamualaikum…boleh email pd sy koleksi latihan x puan….

  31. SHAHREL says:

    ssalam. boleh puan email kan koleksi latihan? Terima Kasih

  32. NURUL AIDA FARHANA BT ABDULLAH says:

    Assalamualaikum puan. Mohon puan emel kepada saya juga, terima kasih.

  33. nur adilah binti ismail says:

    asslmlkm, Boleh puan emailkan koleksi latihan?Terima Kasih.

  34. Ummu uwais says:

    Salam puan,mohon emailkan koleksi soalan tu ye ..terima kasih byk??

  35. Fatimah says:

    Assalam puan…mohon send kt email saye utk koleksi soalan latihan ni yerk…tqvm…hrp dpt membantu…Aamiin

  36. Haffiz says:

    Assalamu alaikum Puan. MOhon share ‘KOleksi Latihan SRAI.
    terima kasih

  37. Haffiz says:

    Assalamu alaikum Puan. MOhon share ‘KOleksi Latihan SRAI.
    terima kasih

  38. edy says:

    salam blh puan email kpada saya jugak

  39. adibah says:

    Assalamualaikum puan. Mohon puan emel kepada saya juga, terima kasih.
    Boleh tahu sesi persekolah SRAI ni dari pukul berapa n tamat pukul berapa? KAFA pada pukul berapa?

  40. Lily says:

    As salam… Mohon di emailkan kpd saya juga ye. tqsm puan.

  41. Miza Suraya says:

    Assalamualaikum Puan. Mohon email koleksi latihan. Terima kasih.

  42. Assalamualaikum wbt….
    puan, boleh emailkn sy koleksi soalan?

    Terima kasih banyak ye puan..hanya Allah yg dapat membalas jasa puan…

  43. dayah says:

    salam puan boleh email kan saya koleksi latihan tersebut…. terima kasih

  44. ana says:

    As salam puan, mohon email koleksi latihan…

  45. Abi Irfan Insyeerah says:

    Assalamualaikum puan. Mohon puan emel kepada saya juga, terima kasih.

  46. azli says:

    salam boleh email kepada saya

    terima kasih

  47. Puan Ros says:

    assalam. boleh puan email kan koleksi latihan? Terima Kasih

  48. Siti Rahmah says:

    Boleh puan emailkan koleksi latihan?Terima Kasih.

  49. Zaini Zuliana Bte Md Sarin says:

    Mohon puan emailkan koleksi latihan

  50. ida suryati says:

    mohon Puan emailkan koleksi latihan

Sebarang komen dan pandangan amat kami hargai