Knowledge Sharing

Resipi Kek Batik Melting Viral Versi Biskut Lembut Macam Kek

Hi semua!

Hari ni admin nak share resipi yang admin jumpa di facebook dan menjadi viral ketika ini. Memandangkan anak admin suka sangat dengan kek batik, eloklah admin kongsikan resipi yang di ambil dari Tuan Adriana Arissa. Moga rezeki beliau makin murah dan berlipat ganda atas perkongsian ini.

Jom kita cuba!

Image may contain: dessert and food
Gambar kredit Tuan Adriana Arissa
Image may contain: food

Gambar kredit Tuan Adriana Arissa

Alhamdulillah nampaknya dah ramai yg mencuba kek batik melting viral saya. Saya pon hari² order 7@8 biji sehari. Sampai tak menang tangan nak buat. Terpaksa tolak sbb byk lagi makanan lain nak buat. Video cara saya potong dan sy angkat kek dari loyang ada di fb saya.

Ok ni resepi sekali lagi saya share mana yang baru nak buat or terlepas post sebelum ni.

Resepi Kek Batik Melting versi Biskut Lembut macam kek

Bahan kek batik
600g bskt marie (patah2kan) 
200g butter
1 cawan milo
1 cawan susu pekat
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan air masak
2 biji telur
Esen vanila

Bahan2 topping@ganache
100g milk compound 
100g dark compound 
(sis guna beryls)
200ml whipping cream
1 sdb butter
1 sudu besar golden syrup (optional)
1sdk hazelnut paste (tips nak bagi choc sedap mcm cadbury)

?Double boil semua bahan topping atau nak senang masukkan dalam microwave. Ketepikan. Biarkan sejuk sekejap.

1. Masak butter smp cair, masak kek batik guna api kecik je ek. kemudian terus masukkan susu pekat. Kacau rata. 
2. Masukkan pula milo dan serbuk koko. Kacau cepat2 tkt berketul. 
3. Next masukkan telur, kacau dl bg rata dan baru masukkan air. Kacau sebati biar sekata. 
4. Last skali masukkan biskut. Kacau rata bg smua bskt bersalut coklat. 
Boleh tutup api. 
5. Terus masukkan smua ke dalam loyang saiz 10inci (alas plastik bg bskt x melekat dan seng tarik keluar) dan tekan2 padat. 
6. Tuang choc ganache melting dan simpan chiller selama 4jam atau lebih sebelum di potong. 
7. Keluarkan kek dan biarkan suhu bilik sekejap bagi kek lembut sebelum senang untuk dipotong.

***Tips nak bagi potongan cantik. Pisau yang nak guna utk potong kek batik hendaklah dicelup air panas atau lap dengan tisu setiap kali nak potong. Barulah potongan cantik dan kemas. Tak comot. Nak makan pon sedap je kan

Silakan share dan berniaga dengan resepi ni. InsyaAllah customer akan suka, manis pon just sweet. Tak minta banyak, doakan semoga kami dimurahkan rezeki dan sihat tubuh badan agar dapat membesarkan anak2 dgn sempurna. Amin

Jangan lupa follow facebook Tuan Adrianna Arissa untuk update terkini!

Image may contain: food
Gambar kredit Tuan Adriana Arissa

Sebarang komen dan pandangan amat kami hargai