Shaklee Vitamin B Complex – Kelebihan, Khasiat dan Perbandingan Harga

Kelebihan dan Khasiat Vitamin B Complex Shaklee

Para saintis Shaklee telah mencipta asid folik secara semula ]adi yang pertama di dunia dengan kadar keboleh serapan (bioavailabiliti) yang sangat tinggi dan berkualiti. Ini kerana, asid folik yang semula jadi tidak mudah untuk diserap oleh tubuh, dan hampir 99% asid folik yang terdapat dalam pasaran bersifat sintetik. B-Complex Shaklee mengandungi 8 komponen penting vitamin B, termasuklah 100% biotin dan asid folik. Kesemua 8 komponen ini perlu ada pada vitamin B-kompleks untuk mendapatkan keseimbangan dan keberkesanan yang sempurna. Kelebihan atau kekurangan salah satu daripada 8 komponen ini akan menyebabkan ketidakseimbangan vitamin B dalam tubuh. Vitamin B adalah vitamin larut-air, sebarang lebihan tidak akan disimpan sebaliknya disingkirkan melalui sistem percernaan. Oleh itu, adalah sangat penting untuk kita mengambil vitamin B-kompleks setiap hari.

Manfaat Utama Vitamin B Complex

 • Menukar makanan kepada tenaga – Bantu penghadaman, menukar lemak, karbohidrat dan protin kepada tenaga dan sekaligus mengurangkan masalah keletihan/kelesuan.
 • Melawan tekanan — Memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia.
 • Membantu tumbesaran — Menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi dan kanak-kanak.
 • Membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta mengurangkan risiko kecacatan otak atau tulang belakang
 • Rambut beruban dan gugur— membaiki masalah kulit kepala, kelemumur, rambut gugur, beruban dan mengekalkan kesihatan rambut
 • Baik untuk mata – mengurangkan masalah keletihan mata, mencegah katarak. meningkatkan kualiti penglihatan, perkasakan memori dan daya pernerhatian/fokus
 • Mencegah anemia – membantu pembentukan sel darah merah yang sihat dan antibodi, merangsang sirkulasi darah dalam tubuh, merendahkan paras sistin untuk kesihatan kardiovaskular, merawat atau mencegah anemia, sakit kepala, pening,1emah semangat, keletihan, migrain, rnuntah-muntah, mabuk darat atau laur.
 • Meredakan senggugut – baik untuk masalah senggugut (PMS), meredakan kerisauan, keresahan dan masalah penghadaman, terutamanya mereka yang mengambil ubat hormon dan ubat tahan sakit
 • Mencegah perIcche– dikenali juga sebagai kerekahan mulut (mouth chilitis], mencegah jangkitan lidah (glossitis), nafas berbau.
 • Detoksi?kasi — meredakan alahan

Bagaimana Memilih B~Kompleks yang Baik?

 • Mengandungi kesemua 8 vitamin – B1, B2, B3, B5, 86, B12, asid folik dan biotin sebagaimana dinyatakan dalam RDA (kesemuanya perlu diambil pada masa yang sama)
 • Harus mengandungi 100% RDA untuk asid folik dan biotin.
 • Pastikan jurang peratusan nilai harian B1, B2, B3 dan B12 tidak terlalu besar.
 • Elakkan pengambilan B-kompleks yang menawarkan rumusan Iarut-air [sustain release]

Mengapa Memilih Shaklee B Complex

[table id=1 /]

Mengapa Urin Menjadi Kekuningan?

Ini merupakan situasi normal kerana B-Kompleks merupakan vitamin larut-air dan ia mengandungi elemen kekuningan. Pada peringkat awal pengambilan, tubuh kita akan melakukan timbang tara terhadap kadar penyerapan, dan tahap kekuningan akan berkurangan dari masa kesemasa.

Rekomendasi:

Untuk kesihatan berpanjangan : 1 biji sehari [selepas makan)

Untuk rambut gugur. anemia. kesakitan : 2 – 3 kali sehari. 1 biji [selepas makan]

Nota: B-kompleks merangsang metabolisma dan menyebabkan tubuh kita mengeluarkan haba, oleh itu pengambilan air putih atau teh herba yang banyak adalah sangat digalakkan.

 

 

Author :Ruqayya Khalid
Shaklee ID: 928990
Find Ruqayya Khalid on Google+

Sebarang komen dan pandangan amat kami hargai