Vivix – Satu Penemuan Revolusionari Dalam Anti-Penuaan

Shaklee telah memperkenalkan Vivix sebagai satu produk supplemen revolusionari anti-penuaan dalam pertarungan melawan penuaan pada tahap selular. Vivix merupakan supplemen anti-penuaan terbaik di dunia yang dibangunkan selepas penyelidikan bertahun-tahun oleh Shaklee. Di dalam kajian makmal. ramuan Vivix telah menunjukkan impak kepada empat mekanisma penting penuaan pada tahap selular.

4 Mekanisma Penuaan Pada Tahap Selular

i- Kerosakan DNA

Setiap hari setiap sel tubuh diserang oleh hampir sejuta serangan yang merosakkan DNA. Serangan-serangan ini merosakkan pangkalan data genetik, menghasilkan satu “typo” (kesilapan dari yang asal) yang akan mengganggu fungsi sel dan panjang umur. Ramuan Vivix akan melindungi dan memperbaiki selular DNA ini.

ii- Pengawalan Genetik

Pengawalan genetik menyumbang kepada deteriorasi (kemerosotan) umur pada tahap selular. Dalam satu penemuan utama, ujian klinikal terbaru menunjukkan ramuan Vivix mengaktifkan satu pengawalan genetik utama yang menolong melambatkan penuaan tahap selular.

iii- Pengeluaran Tenaga Yang Kian Menurun Oleh Sel-sel

Mitochondria (penjana tenaga) di dalam sel menghasilkan tenaga yang kita perlukan . Apabila kecekapan mitochondria menurun fungsi sel turut menurun. Ramuan Vivix menggalakkan biogenesis (pembentukan baru) mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga di dalam sel.

iv- Penimbunan Protin AGE

Penimbunan berlebihan protin AGE (advanced glycation end products) boleh menyebabkan kerosakan tahap selular yang akan mengganggu keutuhan sel dan panjang umur. Ramuan Vivix adalah 10X lebih kuat dari resveratrol (kandungan unik dalam anggur “muscadine“) untuk melambatkan pembentukan protin AGE.

Ramuan Semulajadi Vivix

muscadine grape

Anggur hebat ini adalah satu-satunya anggur di alam semulajadi yang mempunyai lebih satu kromosom, yang mana ahli sains percaya mengukuhkan profil polyphenolnya dan berpotensi untuk memanfaatkan kesihatan. Ia juga mengandungi asid ellagik dalam kepekatan yang tinggi, satu phyto-nutrient yang tidak dijumpai di dalam anggur jenis lain dan telah menunjukkan ciri-ciri menghentikan kimia penyebab kanser, anti-virus dan anti-bakteria.

 

elderberry juga dikenali sebagai sambucus berries

elderberry Satu daripada manafaat Elderberry adalah keberlcesanannya dalam mengubati simptom fu, terutama sekali influenza B. Berry mengandungi favonoids, yang mempunyai ciri antioksidan yang kuat, dengan yang demikian melumpuhkankan sistem immun melawan jangkitan virus dan bakteria. Pada masa yang sama, Elderberry adalah sangat kaya dengan sebatian yang dikenali sebagai anthocyanin, yang mernberi kesan anti-radang. la juga dapat mengurangkan simptom seperti sakit otot, sakil atau clemam yang berkaitan dengan selsema atau infuenza. Walau bagaimanapun, Elderberry tidak  hanya kaya dengan antioxidant, tetapi juga vitamin A, B dan C dan nutrien seperti asid, amino acid, carotenoid, tannin dan rutin. Semua ini adalah manfaat kesihatan yang didapati dari Elderberry.  Selain dari menguatkan sistem immun, untuk melawan jangkitan virus dan ?u, elderberry dan ekstraknya juga berkesan terhadap keadaan seperti flu, jangkitan yeast, asma, batuk, sesak hidung dan dada serta diabetes. la juga dapat rnerendahkan tahap kolesterol dan juga menghalang oksidasi kolesterol LDL. Oksidasi LDL dianggap sebagai satu penyebab penting penyakit kardiovaskular. Kesimpulannya, elderberry mampu memberi perlindungan terhadap penyakit kardiovaskular dan jantung termasuk, strok dan serangan sakit jantung. Seterusnya lagi manafaat penting dari elderberry adalah pengurangan stress, memperbaiki penglihatan dan juga system penghadaman.

purplecarrotLobak ungu adalah sumber terhaik vitamin A, dan mengandungi phytokimia termasuk carotenoids, phenolic, polyacetylenes, isocoumarins, dan sesquiterpenes. la juga mengandungi anthocyanins, antioksidan yang mustajab. Anthocyanins adalah bertanggungjawab pada warna merah menyala, biru dan ungu pada buah dan sayuran. Anthocyanins adalah antioksidan utama di dalam lobak yang berwarna ungu-kuning dan ungu-oren. Lobak ungu-kuning mengandungi kapasiti antioksidan tertinggi, diikuti oleh lobak ungu-oren. Asid Morogenik adalah antioksidan paling banyak didalam semua jenis lobak. Asid klorogenik ini dipercayai bertanggungjawab mengurangkan risiko diabetes yang dikaitican dengan pengambilan kopi. Sejak kebelakangan ini, kajian telah menunjukkan anthocyanins mempamerican banyak aktiviti biologi termasuk antioksidan, anti-radang. anti-mikrobial dan anti-carcinogen. Tambahan pula, ia juga mempamerkan kesan pada saluran darah, platelet dan lipoprotiu yang berkebolehan mengurangkan risiko penyakit koronari jantung.

japanese knotweed

Polygonum Cuspidatum [juga dikenali sebagai Knotweed Jepun] adalah tumbuhan perenial yang besar berasai dari Asia, yang juga banyak ditemui di Amerika Utara dan Erpoah. Knotweed Jepun adaiah sumber komersial Resveratrol. yang juga terdapat dalam ekstrak kulit anggur merah dan juga biji anggur merah. Polygonum Cuspidatum mernpunyai  banyak manafaat kesihatan dan digunakan untuk merumuskan supplemen anti-penuaan seperti resveratrol dan banyak jenis perubatan tradisional Cina. Ahli sains telah banyak rnelakukan ujian makmal keatas haiwan untuk menentukan rnanafaat kesihatan resverarrol dan penemuan dari ujian ini menunjukkan resveratrol membantu melambatkan proses penuaan, merendahkan kolesterol, merendahlcan tekanan darah. meninggikan prestasi atlet, dan mengurangkan berat badan. Supplemen resveratro mungkin jawapan untuk memanjangkan usia kita namun ujian sebenar untuk supplemen anti-penuaan ini adalah masa. Dimasa akan datang usia purata adalah dalam lingkungan 120 tahun, mereka yang mengambil supplemen Resveratrol akan berterima kasih untuk satu lagi penemuan saintifik yang penting ini.

Author :Ruqayya Khalid
Shaklee ID: 928990
Find Ruqayya Khalid on Google+

Sebarang komen dan pandangan amat kami hargai